Jabłonie Owoce miękkie Owoce pestkowe

AminoHIT+Ca – dolistny nawóz aminokwasowy z dodatkiem wapnia

Nawożenie dolistne w okresie wzrostu owoców.

W sadach jabłoniowych okres po kwitnieniu to najważniejsza faza decydująca
o optymalnym rozwoju owoców, a właściwe dolistnie nawożenie w tym czasie ma znaczący wpływ na przechowalniczą i handlową jakość plonu. Potas i wapń to dwa kluczowe pierwiastki, które dostarczamy w tym okresie. Decydują o dobrej jakości owoców, ale są także antagonistami, więc nadmiar jednego może spowodować poważny niedobór drugiego. Często pomimo dużej zasobności tych pierwiastków
w glebie i dostarczania ich doglebowo jeszcze przed rozpoczęciem wegetacji, może okazać się, że nie będą one dostępne dla roślin, np. z powodu panujących warunków pogodowych w danym sezonie. Dlatego jesteśmy zmuszeni dostarczać te pierwiastki w postaci dolistnego nawożenia.

Potas odpowiada w owocach za masę i kolor, a wapń chroni owoce przed chorobami fizjologicznymi, zwiększa ich jędrność, a tym samym ich zdolność przechowalniczą. Uprawiane w Polsce odmiany jabłoni takie jak Sampion, Ligol i Jonagoldy (Decosta, Rubinstar, Red Jonaprince) wykazują dużą wrażliwość na gorzką plamistość podskórną (GPP), rozpad wewnętrzny. Najtańszym rozwiązaniem i najczęściej wykorzystywanym przez sadowników jest nawożenie chlorkiem wapnia. Przy zabiegach z wykorzystaniem chlorku wapnia dużym ograniczeniem jest panująca temperatura i nasłonecznienie. W zakresie temperatur poniżej 25°C możemy zastosować od 6 – 7 kg chlorku, a w temperaturach powyżej 25°C stosujemy maksymalnie 5 kg chlorku wapnia.

Jak uniknąć problemów z potencjalną fitotoksycznością chlorku wapnia?

Powszechnie zaleca się do zabiegów z chlorkiem wapnia dodawać produkty, które ograniczają jego potencjalną fitotoksyczność.

W tym celu wskazane jest użycie aminokwasów występujących
w preparacie AminoHIT+Ca.
Rekomendujemy dodanie do zabiegu chlorkiem wapnia od 0,5 – 1l preparatu.

AminoHIT+Ca to standaryzowany, stabilny i jednorodny produkt, charakteryzujący się przewagą aminokwasów w postaci lewoskrętnej, łatwo przyswajalnych przez roślinę. Uzyskany w wyniku kontrolowanej i wysoce specyficznej hydrolizy enzymatycznej kolagenu, która sprawia, że nawóz:

  • zawiera azot organiczny całkowicie rozpuszczalny w wodzie i dlatego łatwo dostępny dla roślin,
  • zawiera dużą ilość aminokwasów (głównie glicynę, prolinę, hydroksyprolinę, kwas glutaminowy i alaninę), peptydów i polipeptydów, które są fundamentalne
    w odżywianiu roślin (ich obecność pozwala na lepsze pobieranie składników pokarmowych prze roślinę). .
  • zawarte w nim aminokwasy pełnią funkcję chelatującą i kompleksującą w stosunku do innych pierwiastków, zmniejszając ryzyko ich niedoboru
    i zwiększając ich mobilność.

AminoHIT+Ca – nawóz aminokwasowy o pewnym składzie i wysokiej koncentracji

› Zobacz produkt

Reakcja enzymatyczna zachodzi w niskiej temperaturze 50 – 55°C w specjalnych reaktorach. Połączenie niskich temperatur i użycie określonej puli enzymów w procesie hydrolizy gwarantuje, że wrażliwe na ciepło cząsteczki pełniące funkcję biologiczną w roślinie nie ulegają degradacji.

AminoHIT+Ca zawiera:

L-aminkowasy  >30%
Tlenek wapnia (CaO)  –  8%
Azot organiczny  –  5%

AminoHIT+Ca – dolistny nawóz aminokwasowy z dodatkiem wapnia

  • zapobiega niedoborom wapnia,
  • dostarcza łatwo przyswajalny, organiczny azot,
  • dostarcza wysokiej jakości l‑aminokwasy, peptydy oraz polipeptydy,
  • zwiększa pobieranie składników pokarmowych,
  • pełni funkcję adiuwantu, zwiększając przyczepność środków ochrony roślin,
  • wpływa na wielkość i jakość plonu,
  • zmniejsza stres roślin,
  • poprawia stan fizjologiczny roślin.

Rafał Powązka doradca techniczno-handlowy Biocont Polska