Biouprawy Warzywa

Altela® i Memcomba® – biologiczne rozwiązania na mączniaka rzekomego

Mączniak rzekomy – groźna choroba warzyw

Poranne rosy sprzyjają rozwojowi mączniaków rzekomych, atakujących wiele gatunków warzyw.
Nasilenie infekcji wzrasta przy wilgotnej i stosunkowo chłodnej pogodzie, szczególnie w lipcu.

Mączniaki rzekome szybko doprowadzają do całkowitego zniszczenia porażonych roślin. Okres inkubacji choroby to zwykle 3–5 dni. Ich rozprzestrzenianiu sprzyja przynajmniej kilkugodzinne zwilżenie liści np. w czasie wilgotnej i chłodnej nocy (temperatura 15–16°C) oraz sucha i ciepła, ale nie upalna pogoda w ciągu dnia
z temperaturami w zakresie 20–25°C.

Objawy mączniaków rzekomych na różnych roślinach:

Mączniak rzekomy na ogórku. Fot. K. Woszczyk
  • Ogórek –  na liściach ograniczone nerwami plamy, początkowo jasnozielone, potem żółtawe, które z czasem brązowieją i zasychają. Przy dużej wilgotności powietrza, na dolnej stronie blaszki liściowej pojawia się brunatnofioletowy nalot (w przypadku bakteryjnej kanciastej plamistości w miejscu powstałych plam obserwujemy śluzowaty, biały wyciek bakterii).
  • Cebula – infekcje zwłaszcza na roślinach uprawianych z dymki. Na szczypiorze wydłużone, żółtawe plamy, pokryte białoszarym lub szarofioletowym nalotem.
  • Sałata – na górnej stronie liści powstają oliwkowożółte plamy, które z czasem ciemnieją.
    Na dolnej stronie blaszki liściowej widoczny szarobiały nalot. Chore rośliny żółkną.
  • Winorośl –  najpierw jasnozielone, potem brunatniejące plamy. Na dolnej stronie liści w miejscu plam biały nalot.

PROFILAKTYKA

  • Uprawianie odmian odpornych lub tolerancyjnych na mączniaka rzekomego.
  • Przestrzeganie zasad płodozmianu.
  • Systematyczne odchwaszczanie upraw, tak aby zapobiec zbytniemu zagęszczeniu roślin
    i związanej z tym zwiększonej wilgotności powietrza w strefie uprawianych roślin.
  • Unikanie długotrwałego zwilżania liści.
  • Lokalizowanie upraw jak najdalej od oczek wodnych, zadrzewień lub łąk, gdzie występują nocne mgły.

ZWALCZANIE

Podstawowymi środkami wykorzystywanymi do zwalczania mączniaków rzekomych są fungicydy miedziowe. W przypadku upraw ekologicznych często jest to jedyne rozwiązanie. Niestety zbyt późno podjęte zabiegi ochronne, szczególnie przy użyciu fungicydów o działaniu kontaktowym, mogą okazać się nieskuteczne. Dlatego warto profilaktycznie zastosować preparat Altela® wspomagający naturalną odporność roślin.

Altela® – nawóz i biostymulator. Stwarza niekorzystne warunki do rozwoju patogenów.

› Zobacz produkt

Altela® może być  stosowana samodzielnie, zwłaszcza profilaktycznie, jednak przy jednoczesnym zastosowaniu wraz z  fungicydami miedziowymi zwiększa ich skuteczność działania.
Środek stanowi także uzupełnienie standardowych, chemicznych zabiegów ochrony roślin, przyczyniając się do zmniejszenia zużycia pestycydów.

Preparat Altela® należy stosować w warunkach sprzyjających rozwojowi chorób
(np. po opadach deszczu) oraz po pojawieniu się pierwszych objawów infekcji. Warto pamiętać ,że dokładne opryskiwanie dolnej strony liści jest warunkiem skutecznej ochrony, kiedy używamy środków profilaktycznych, wyłącznie o charakterze kontaktowym (np. fungicydy miedziowe, preparat pomocniczy Altela®).

Altela® zawiera naturalne enzymy, poliketydy (naturalne substancje ograniczające rozwój bakterii), nieaktywne bakterie Lactobacillus spp.,ekstrakt z juki, siarczan cynku i siarczan manganu.
Preparat wykazuje mechaniczne działanie fungistatyczne i bakteriostatyczne
m.in. dzięki zawartości  ekstraktu z juki. Siarczan manganu i siarczan cynku zwiększają odporność roślin na choroby.
Mangan jest  niezbędny w tworzeniu mechanicznej odporności tkanek roślinnych, ponieważ wpływa na wytwarzanie przez roślinę lignin, odpowiedzialnych za sztywność i odporność mechaniczną liści, łodyg i korzeni. Z kolei cynk zwiększa odporność roślin na czynniki stresowe takie jak: niskie temperatury, susza i patogeny.

Altela® najlepsze efekty daje w kombinacji z preparatem
Memcomba® – innowacyjnym nawozem i biostymulatorem, który stymuluje produkcję fitoaleksyn odpowiedzialnych za aktywację naturalnych mechanizmów odporności roślin.

Memcomba® – Nawóz i biostymulator. Aktywuje systemiczne mechanizmy oraz reakcje obronne rośliny.

› Zobacz produkt

Memcomba® zawiera: frakcje węglowodanów ze szczepu drożdży (Saccharomyces Cerevisiae), pierwiastki śladowe, m.in. 3% rozpuszczalnej w wodzie miedzi (Cu)

Maksymalne działanie preparatu Memcomba® występuje 9 dni po oprysku i trwa od momentu zabiegu ± 21 dni – dlatego zalecane są powtórne aplikacje, aby utrzymać odporność na wysokim poziomie. Stosowanie preparatu najlepiej zacząć zanim wystąpią warunki sprzyjające rozwojowi chorób w celu profilaktycznego pobudzenia mechanizmów obronnych roślin.

Cel zabieguPreparatSubstancja czynna/zawartośćEfekty działaniaDawkaLiczba zabiegów/minimalny odstęp między zabiegamiUWAGI
OKRES WZROSTU I ROZWOJU ROŚLIN
ZAPOBIEGANIE CHOROBOM BAKTERYJNYM I GRZYBOWYM, WPOMAGANIE ODPORNOŚCI ROŚLIN REDUKCJA ZUŻYCIA PESTYCYDÓWMemcomba®
+
Altela®
Memcomba® – frakcje węglowodanów ze szczepu drożdży (Saccharomyces cerevisiae), siarczan miedzi   Altela® – naturalne enzymy, poliketydy, nieaktywne bakterie Lactobacillus spp.,ekstrakt z juki, siarczan cynku i siarczan manganuMemcomba® –  stymuluje produkcję fitoaleksyn, aktywujących naturalną odporność roślin.       Altela® – tworzy mechaniczną barierę dla rozwoju niektórych patogenów  1 – 2 l/ha 300-800 l wody/haMemcomba® – zabiegi co 7-10 dni
max 6 zabiegów Altela® –  zabiegi co 7-10 dni
max 4 zabiegi
Nie stosować w wysokich temperaturach, w warunkach wysokiej operacji słonecznej. Może stanowić dodatek do konwencjonalnych zabiegów ochrony roślin, zwłaszcza tych z wykorzystaniem środków miedziowych Altela®  – preparat  stosuje się kiedy istnieje duże ryzyko wystąpienia chorób lub  z chwilą zauważenia pierwszych objawów Uwagi – uprawy gruntowe: Altela®  – produkt bardzo łatwo zmywalny Memcomba® – po aplikacji wystarczy, że wyschnie zanim spadnie deszcz, a mechanizmy odporności zdążą zostać indukowane w roślinie. Środki NIE mogą być stosowane razem z produktami alkalicznymi.

Katarzyna Woszczyk – specjalista ds. biologicznej ochrony roślin, Biocont Polska