Aktualności

Kategoria:
Biouprawy Owoce miękkie

Zdrowie z polskich gospodarstw część 3. Farma Mój Owoc

W naszym cyklu Zdrowie z polskich gospodarstw odwiedzamy Farmę Mój Owoc. O tym, jak osiągnąć sukces w produkcji zdrowych owoców z Januszem i Mateuszem Maruszewskimi rozmawia Krzysztof Jędrzejowski.

azot z powietrza
Biouprawy Jabłonie Owoce miękkie Warzywa

Azot z powietrza – FREE N100®

Bardzo dobrym, komplementarnym do nawozów mineralnych i organicznych, sposobem dostarczania przyswajalnego dla upraw azotu jest pozyskanie go z powietrza. Powietrze to ogromny rezerwuar niedostępnego dla roślin w tej formie azotu. Jednakże można wykorzystać te zasoby poprzez proces biologicznego wiązania azotu atmosferycznego przez bakterie, które nie wchodzą w symbiozę z roślinami. Pozyskiwany w ten sposób azot jest stale dostępny dla rośliny, która kontroluje jego pobieranie. Nie jest wliczany do limitu nawozów w ramach programu azotanowego. Na jego dostępność nie ma wpływu kryzys na rynku nawozów mineralnych.

ekologiczna uprawa warzyw
Biouprawy Warzywa

Papryka - jak uzyskać wyższe wczesne plony ?

Mocna i zdrowa rozsada stanowi podstawę wysokich plonów papryki.
Zastosowanie doglebowego preparatu mikrobiologicznego RhizoVital® C5 umożliwia wyprodukowanie najwyższej jakości rozsady, a w konsekwencji uzyskanie wyższych plonów. Zapraszamy do lektury artykułu, w którym prezentujemy jak to zrobić oraz wyniki doświadczeń udowadniających jak zastosowanie RhizoVital® C5 wpływa na wysoki plon papryki.

Biouprawy Warzywa

Zdrowie z polskich gospodarstw. Część 1 - z wizytą w Potworowie.

Pod hasłem „Zdrowie z polskich gospodarstw” zaprezentujemy gospodarstwa zarówno ekologiczne, jak i te, które ograniczają użycie chemicznych środków ochrony roślin, przez co znacznie obniżają zawartość pozostałości pestycydów w płodach rolnych. Jako pierwsze odwiedziliśmy Gospodarstwo Państwa Magdaleny i Przemysława Szatan z Potworowa.

Strona: