Warzywa

RhizoVital® C5 – mikrobiologiczne wsparcie w produkcji rozsady

Pomidor, papryka, kapusta, brokuł, kalafior, seler korzeniowy i naciowy, sałata – to tylko niektóre warzywa,  dla których RhizoVital® C5 może stanowić mikrobiologiczne wsparcie w trakcie produkcji rozsady. Preparat zawiera żywe bakterie Bacillus atrophaeus ABi05. Jest to naturalnie występująca bakteria glebowa, która poprawia wielkość i jakość plonu oraz tolerancję na niekorzystne warunki środowiska (niedobór wody, zasolenie, niskie temperatury itp.). Prawidłowo przygotowana rozsada dobrze znosi stres przesadzania i szybko ukorzenia się w glebie.

Lepsze efekty nawożenia

RhizoVital® C5 może stanowić uzupełnienie programu nawożenia, poprawiając jego efekty.  Jego ważną zaletą jest działanie w szerokim spektrum temperatur (szczep ABi05 wykazuje aktywność  od 8 do 42°C).

RhizoVital® C5 – preparat mikrobiologiczny wspierający rozwój systemu korzeniowego

Zobacz produkt

Jak stosować RhizoVital® C5?

Preparat RhizoVital® C5 zawiera przetrwalniki Bacillus atrophaeus ABi05 (>2.5×1010 JTK/ml), naturalnie występującej bakterii glebowej, która poprawia wielkość i jakość plonu oraz tolerancję na niekorzystne warunki środowiska (niedobór wody, zasolenie, niskie temperatury itp.).

RhizoVital® C5 może być stosowany w formie opryskiwania podłoża, ale również bezpośrednio z nawadnianiem kropelkowym lub przy użyciu zraszaczy i deszczowni. Środek ma płynną formulację i charakteryzuje się dobrą mieszalnością ze środkami ochrony roślin oraz nawozami.

porównanie wzrostu

Sposobów aplikacji preparatu jest wiele. Jednak najczęściej są to 2 aplikacje:
– tuż po wysiewie i przed wysadzeniem na miejsce stałe,
– podlewanie przed wysadzeniem i po 2-3 tygodniach opryskiwanie roślin dużą ilością wody na miejscu stałym (na mokrą glebę lub bezpośrednio przed deszczem).

Aplikacje – dawki:

  • Opryskiwanie roślin podczas sadzenia lub siewu – 0,5–2 l/ha
  • Podlewanie rozsady – 0,04 % (4 ml/10 l wody), 1–3 l cieczy roboczej na m2.
  • Wtrysk do systemów hydroponicznych – 0,5–2 l/ha.
  • Zaprawianie nasion – 0,2–0,5 litra/100 kg nasion.

Wczesne stosowanie jest ważne dla prawidłowego zasiedlenia ryzosfery przez bakterie znajdujące się w preparacie. RhizoVital® C5 można mieszać z insektycydami, fungicydami oraz nawozami.

UWAGI: Preparatu nie należy mieszać ze środkami bakteriobójczymi oraz zawierającymi związki miedzi. Ciecz robocza powinna mieć pH między 5 a 8,5 i należy ją zużyć w ciągu 8 godzin od zmieszania.

Bakterie Bacillus atrophaeus mogą polepszyć jakość i wielkość plonów.

Bakterie kolonizują strefę korzeniową roślin uprawnych oraz  stymulują wzrost roślin poprzez uwalnianie auksyn i innych związków, umożliwiając roślinie efektywniejsze pobieranie składników odżywczych z podłoża. Poza tym rozwijając się wokół systemu korzeniowego rośliny nie pozostawiają miejsca na rozwój patogenów takich jak Pythium, Rhizoctonia, Fusarium, Sclerotinia, Cylindrocladium.

Bacillus atrophaeus produkuje liczne metabolity, które wpływają m.in. na mikroorganizmy patogeniczne oraz nicienie. Bacillus atrophaeus wytwarza elicytory odporności systemicznej (substancje lotne, lipopeptydy).

wzmocnienie rozsady

Elicytory to związki chemiczne należące do oligosacharydów, glikopeptydów i glikoprotein, białek, lipidów, które są odpowiedzialne za wzbudzanie reakcji obronnych rośliny na czynnik chorobotwórczy.

Elicytory biorą również udział reakcjach obronnych roślin skierowanych przeciw szkodnikom.

Często są opisywane jako związki indukujące syntezę fitoaleksyn, a więc grupy organicznych związków chemicznych wytwarzanych przez rośliny w odpowiedzi na atak patogenów.

Korzyści ze stosowania RhizoVital® C5

Zwiększa wielkość i jakość plonów (zawarte w nim mikroorganizmy posiadają zdolność konkurowania z patogenami roślin i są w stanie zmobilizować substancje odżywcze dla roślin).

Można go łączyć z nawozami, fungicydami, herbicydami.

Jest przyjazny dla środowiska i opłacalny w użyciu, ponieważ pomaga zmniejszyć zużycie pestycydów i nawozów oraz obecność pozostałości środków ochrony roślin.

Jest produktem o wysokiej stabilności przechowywania. Zachowuje swoje właściwości przez 4 lata pod warunkiem przechowywania w temperaturze poniżej 25oC.

Autor: Katarzyna Woszczyk,
menedżer ds. rozwoju produktów Biocont Polska