Warzywa

Silna i zdrowa rozsada SAŁATY z mikrobiologicznym Rizocore®

Jak uzyskać wysoki plon sałaty?

Podstawą wysokiej jakości plonu sałaty jest sila i zdrowa rozsada. Produkcja rozsady sałaty zwykle trwa od 4 do 6 tygodni. Warto w tym czasie wspomóc rośliny pożytecznymi mikroorganizmami zawartymi w preparacie Rizocore®.  

Rizocore® – preparat doglebowy złożony z mikroorganizmów wpierających rozwój korzeni

Zobacz produkt

Rizocore® to mikrobiologiczny preparat doglebowy o unikalnej kompozycji trzech składników: mikoryzy – 5%, Bacillus megaterium – 104 JTK/g oraz Trichoderma harzianum (szczep NAT11) – 1010 JTK/g

Korzyści ze stosowania preparatu:

  • poprawa składu mikrobiologicznego gleby,
  • zwiększenie wigoru i zdrowotności siewek i sadzonek,
  • lepszy rozwój korzeni młodych roślin,
  • lepszy wzrost i zdrowotność roślin,
  • zwiększenie powierzchni chłonnej korzeni.

Mykoryza to rodzaj symbiozy i polega na współżyciu korzeni roślin z grzybami. Z symbiozy tej oba organizmy czerpią korzyści. Grzyby mykoryzowe wspomagają pobieranie wody i soli mineralnych przez rośliny, a w zamian pobierają substancje odżywcze z korzeni, wytworzone w procesie fotosyntezy.

Bacillus megaterium zapewnia roślinom przez cały okres wegetacji źródło fosforu, potrzebnego m.in. do prawidłowego rozwoju systemu korzeniowego. Niestety fosfor często przechodzi w formy słabo rozpuszczalne w glebie, niedostępne dla roślin, a jego pobieranie przez rośliny zależy w dużym stopniu od panującej temperatury i jeśli jest ona niższa od optymalnej dla danego gatunku jest ono bardzo utrudnione.

Rizocore® dzięki zawartości pożytecznych bakterii Bacillus megaterium umożliwia efektywne uwalnianie fosforu w glebie, wspomaga rozwój systemu korzeniowego, promuje ogólny wzrost roślin poprzez produkcję auksyn, a przez to zwiększa plony.

Trichoderma harzianum (szczep NAT11) – negatywnie wpływa na rozwój niektórych patogenów m.in. Pythium spp., Rhizoctonia spp., Fusarium spp. i Sclerotinia, jednocześnie wspierając rozwój pożytecznej flory bakteryjnej zasiedlającej ryzosferę. Poza tym indukuje odporność roślin dzięki wytwarzaniu związków fenolowych oraz stymuluje wzrost roślin poprzez produkcję witamin i fitohormonów.

Kiedy i jak stosować Rizocore® w uprawie warzyw?

Zaprawianie nasion podczas wysiewu rozsady lub zaprawianie korzeni podczas wysadzania rozsady do gruntu.
Później w formie oprysku gleby lub poprzez system nawadniania.
Zalecane 2 zabiegi w odstępie 4-6 tygodni, w czasie nawadniania.
Preparatu nie należy mieszać z doglebowymi środkami grzybobójczymi.
Po dezynfekcji gleby, preparat można zastosować po 2 tygodniach.
Dawka 50-100 g/ha

Rizocore® w uprawie sałaty pod osłonami – testy przeprowadzone w 2023 r. w gospodarstwie znajdującym się w gm. Potworów

Dawka 100 g/ha – jednorazowa kilka dni po posadzeniu na miejsce stałe aplikowana z nawadnianiem

Uwagi: sałaty były ważone ze wszystkimi liśćmi.

Sałata masłowa odmiana Casey po zastosowaniu Rizocore® 

Efekty stosowania Rizocore® w uprawie sałaty lodowej.

Uwagi: sałaty były ważone ze wszystkimi liśćmi.

Rizocore® w uprawie sałaty lodowej.

Efekty stosowania Rizocore® w uprawie sałaty mini rzymskiej

W uprawie sałaty mini rzymskiej zaobserwowaliśmy szybsze dorastanie główek po zastosowaniu Rizocore®, co widać na poniższych fotografiach z marca 2023 r.

Mini sałata rzymska po zastosowaniu Rizocore® w porównaniu do kontroli.

Katarzyna Woszczyk, menedżer ds. rozwoju produktów Biocont