Warzywa

Papryka – jak uzyskać wyższe wczesne plony ?

Gmina Potworów wraz z okolicznymi gminami regionu radomskiego nazywana jest  „paprykowym zagłębiem”. Jest to największy obszar uprawy tego warzywa w Polsce. Wczesne, wysokie plony papryki zdecydowanie zwiększają szanse na opłacalność tej uprawy.

Zbiór zielonych owoców, oprócz uzasadnienia ekonomicznego w przypadku, kiedy na rynku oferowane są wyższe ceny, to także odciążenie roślin, które umożliwi lepsze „wykarmienie” kolejnych zawiązanych owoców. Niestety, w poprzednich latach krajowa zielona papryka nie cieszyła się wysokim poziomem cen. Z tego względu niektórzy producenci papryki zaniechali tzw. zbioru „na zielono”. Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej zorganizowało wiele protestów w obronie polskiej produkcji papryki. Mamy nadzieję, że w tym sezonie ceny zielonej papryki uda się utrzymać na zadowalającym poziomie.

Dobrej jakości rozsada to podstawa

Papryka należy do warzyw ciepłolubnych i w naszych warunkach klimatycznych uprawiana jest wyłącznie z rozsady. Dobrej jakości rozsada musi być zdrowa i krępa, a jej korzenie powinny tworzyć zwartą bryłę. Z tego względu już na etapie produkcji rozsady warto wspomóc młode rośliny, tak aby  w przyszłości dały satysfakcjonujące plony. Młode rośliny papryki są zdecydowanie najbardziej wrażliwe na stresy w fazie rozsady i bezpośrednio po posadzeniu na miejsce stałe.

Zapewnienie optymalnych warunków do wzrostu już w początkowym etapie rozwoju przyczyni się do lepszego wykorzystanie składników pokarmowych przez rośliny, a lepiej odżywione rośliny będą miały wyższy plon i będą mniej podatne na porażenie przez patogeny.

W czasie produkcji rozsady należy zapewnić roślinom odpowiednią temperaturę: w czasie kiełkowania i wschodów od 22 do 27°C, a w późniejszym czasie 16-22°C. Ważne jest także utrzymanie stałej wilgotności podłoża. Papryka nie lubi przesuszenia, a zbyt wilgotne podłoże sprzyja występowaniu glonów, grzybów saprofitycznych oraz ziemiórek. Istotne jest także zapewnienie odpowiedniej intensywności światła, przy czym rozsada produkowana od marca nie wymaga już doświetlania. Podłoże przeznaczone do produkcji rozsady powinno być przewiewne i przepuszczalne o pH w granicach 6-6,5 i niskim zasoleniu oraz wolne od sprawców chorób i szkodników. Przed rozpoczęciem produkcji rozsady warto zadbać o dokładną dezynfekcję „mnożarki”, stołów, konstrukcji, rur grzewczych, narzędzi do produkcji i multiplatów.

Wzmacnianie rozsady.

W warunkach optymalnej temperatury i wilgotności nasiona papryki kiełkują po około 10 dniach. W tym czasie, a także zaraz po siewie papryki zalecamy aplikację preparatu RhizoVital® C5.

RhizoVital® C5 – produkt do wzmacniania rozsady

Zobacz produkt

RhizoVital® C5 zawiera żywe zarodniki Bacillus atrophaeus ABi05 (w stężeniu 2,5×1010 jtk/ml), naturalnie występującej bakterii glebowej, która wspomaga zdrowy wzrost roślin, zwiększa ich witalność oraz odporność na patogeny i warunki stresowe.

Stosowanie RhizoVital® C5 jest najskuteczniejsze, gdy preparat aplikuje się podczas produkcji rozsady, w początkowym etapie rozwoju korzeni roślin.
 Aby uzyskać najbardziej efektywne działanie preparatu, wykonaj pierwszą aplikację podczas produkcji sadzonek!

Bakterie kolonizują strefę korzeniową roślin uprawnych oraz  stymulują wzrost roślin poprzez uwalnianie auksyn i innych związków, umożliwiając roślinie efektywniejsze pobieranie składników odżywczych z podłoża. Poza tym rozwijając się wokół systemu korzeniowego rośliny nie pozostawiają miejsca na rozwój patogenów. Bacillus atrophaeus ABi05 produkuje liczne metabolity o działaniu przeciwbakteryjnym, grzybobójczym, niecieniobójczym oraz hamującym wzrost glonów. Wytwarza elicytory odporności systemicznej tj. związki chemiczne, które są odpowiedzialne za wzbudzanie reakcji obronnych rośliny na czynnik chorobotwórczy.

RhizoVital® C5 może  także stanowić uzupełnienie programu nawożenia, poprawiając jego efekty. 
Jego ważną zaletą jest działanie w szerokim spektrum temperatur (szczep ABi05 wykazuje aktywność  od 8 do 42°C).

Preparat RhizoVital® C5 można aplikować na wiele sposobów (oprysk gleby, fertygacja, zaprawianie nasion, podlewanie rozsady) i należy dostosować je do istniejącej technologii oraz warunków uprawy. W uprawie papryki z własnej rozsady rekomendujemy zastosowanie aplikacji wg poniższego schematu:
– pierwszy zabieg RhizoVital® C5 (10 ml/ 10 l wody, 2l cieczy użytkowej/tacę 260) tuż po siewie,
– drugi zabieg: 2 tygodnie od siewu czyli w okresie kiełkowania nasion w dawce jak wyżej

W dalszej części sezonu warto powtarzać aplikacje co 2-3 tygodnie razem z systemem nawadniającym w małych dawkach 25-50 ml w 1200l wody/tunel o wymiarach 11,5 x 32 m (całkowita dawka w trakcie sezonu 1-2 l/ha).

Wyniki doświadczenia po zastosowaniu RhizoVital® C5 w uprawie papryki.

W doświadczeniach założonych w 2022 roku w uprawie papryki pod osłonami zaobserwowaliśmy pozytywny wpływ zastosowania preparatu RhizoVital® C5 na wzrost ogólnego, a zwłaszcza wczesnego plonu papryki. Różne odmiany papryki w nieco odmienny sposób reagowały na zastosowany mikrobiologiczny produkt jakim jest RhizoVital® C5. Plon papryki był ważony przez cały sezon w kilku terminach zbioru.
Na każdą z kombinacji przypadało ok. 400 roślin. Papryka została wysiana 22.02.2022 do mulitplatów  (260 otworów), około miesiąc później została przepikowana do większych wielodoniczek o 40 otworach, a następnie została wysadzona na miejsce stałe 21.04.2022 do tuneli o wymiarach 11,5 x 32 m.

Kombinacje:

Standard – standardowe nawożenie oraz inne mikrobiologiczne środki doglebowe stosowane corocznie w gospodarstwie
Kontrola – standardowe nawożenie bez użycia mikrobiologicznych środków doglebowych
RhizoVital® C5
pierwszy zabieg RhizoVital® C5 (10 ml/ 10 l wody, 2l cieczy użytkowej/tacę 260) tuż po siewie
drugi zabieg: 2 tygodnie od siewu czyli w okresie kiełkowania nasion w dawce jak wyżej
kolejne zabiegi po wysadzeniu na miejsce stałe: 4 zabiegi co 2 tygodnie razem z fertygacją w dawce 50 ml/1200l wody/tunel

Odmiana papryki Mikel F1 po zastosowaniu mikrobiologicznego preparatu RhizoVital® C5 zareagowała prawie trzykrotnym wzrostem plonu podczas pierwszego zbioru w porównaniu do kombinacji kontrolnej i prawie dwukrotnym w porównaniu do kombinacji standardowej. Podobne wyniki zaobserwowano także w trakcie czwartego terminu zbioru.

Aplikacje środka RhizoVital® C5 w uprawie bardzo wczesnej odmiany Maduro F1 również pozytywnie wpłynęły na wczesność plonu. W pierwszym terminie zbioru w kombinacji z RhizoVital® C5 plon wzrósł dwukrotnie w porównaniu do kombinacji standardowej i był wyższy także podczas drugiego zbioru. Suma ogólnego plonu na koniec sezonu wyniosła 832 kg po zastosowaniu RhizoVital® C5,
758 kg w kombinacji kontrolnej oraz 739 kg w kombinacji standardowej.

Katarzyna Woszczyk – menedżer ds. rozwoju produktów Biocont Polska