Istnieją różnorodne metody uprawy roślin: od konwencjonalnej, poprzez integrowaną, aż po ekologiczną. Niezależnie od wybranej metody – podstawowym elementem związanym z ochroną roślin jest prawidłowa ocena zagrożenia ze strony chorób i szkodników. Najważniejsze w tym wypadku są właściwa identyfikacja problemu oraz odpowiedni termin wykonania zabiegu ochronnego.
Sposoby monitoringu i wyznaczenie optymalnego terminu zabiegu mają
szczególne znaczenie
w uprawach ekologicznych, gdzie najczęściej posiadamy środki do stosowania
profilaktycznego lub interwencyjnego, a wiele z tych preparatów działa
specyficznie – na określone stadia szkodników lub patogenów w określonym
czasie.
Rozwój patogenów powodujących choroby roślin zależy głównie od trzech elementów działających na siebie w określonym czasie: samego patogenu, rośliny gospodarza oraz warunków środowiska.
W przebiegu procesu chorobowego wyróżnia się cztery podstawowe fazy: infekcję (zakażenie), inkubację (wylęganie), chorobę właściwą (pojawienie się symptomów) oraz śmierć rośliny lub jej wyzdrowienie.
Infekcja to moment kluczowy dla zwalczania patogenu. Obejmuje okres od zetknięcia się patogenu z rośliną, do nawiązania z nią kontaktu pasożytniczego, czyli pierwszego pobrania pokarmu z tkanki rośliny. Infekcja jest więc najbardziej właściwym etapem w przebiegu choroby, w którym należy rozpocząć ochronę roślin. Aby doszło do infekcji potrzebna jest wystarczająca ilość materiału infekcyjnego: zarodników lub strzępek grzyba. Muszą również zaistnieć odpowiednie warunki środowiskowe, m.in.: odpowiednia temperatura, wilgotność czy obecność wody.
Rebell Rosso
Większość strategii ochrony roślin, zwłaszcza w uprawie konwencjonalnej, opiera się na wykonywaniu zabiegów:
- profilaktycznych – w okresach krytycznych, określanych ogólnie lub prowadzonych bez analizy występowania zagrożenia, przy zastosowaniu preparatów o działaniu kontaktowym lub wgłębnym,
- interwencyjnych – po wystąpieniu objawów i identyfikacji sprawcy, najczęściej przy wykorzystaniu preparatów o działaniu systemicznym.
Innym sposobem zwalczania patogenów jest zastosowanie strategii opartej na określeniu zagrożenia infekcji przy wykorzystaniu danych meteorologicznych i modeli matematycznych w celu określenia optymalnego terminu wykonania zabiegu. Przy zastosowaniu tej metody możemy określić moment, w którym dochodzi do infekcji. Możemy również określić jak długo będzie on trwał, a więc jak dużo czasu mamy na wykonanie zabiegu ochronnego. Zastosowanie w tym czasie fungicydu lub biofungicydu kontaktowego jest najskuteczniejsze.
Jak to działa w praktyce? Stacja meteorologiczna automatycznie odczytuje dane klimatyczne i co 15 minut przesyła je na serwer (m.in. temp. powietrza i gleby, wilgotność względna, punkt rosy, wielkość opadu itp.).Na serwerze zainstalowany jest program oparty na matematycznych modelach chorobowych, który wykorzystuje przesłane dane meteorologiczne (ryc. 1). Program przetwarza te dane i przedstawia wyniki w postaci wykresu prawdopodobieństwa infekcji (ryc. 2). Jeśli przesłane ze stacji dane przekroczą wartości krytyczne założone dla modelu określonej choroby, to na wykresie pojawia się pik informujący o poziomie zagrożenia infekcją w uprawie (wyrażony w procentach).
Informacje o poziomie infekcji mogą być przedstawiane również w postaci tabeli z podanymi wartościami zagrożenia (tab. 1). Aby system był kompletny i spełniał swoją rolę, dostarczana jest również profesjonalna 7-dniowa prognoza pogody zawierająca: temp. powietrza, opady, zachmurzenie, ewapotranspirację (całokształt procesów związanych z odpływem do atmosfery wody parującej z powierzchni gleby pokrytej roślinnością), wilgotność względną, prędkość i kierunek wiatru oraz wskaźnik tzw. „okno oprysku” (ryc. ). Wszystkie te dane są weryfikowane i porównywane przez specjalistów. Na ich podstawie podejmujemy decyzję o wykonaniu zabiegu ochronnego.
W uprawach sadowniczych metodę tę wykorzystuje się powszechnie w zwalczaniu parcha jabłoni czy mączniaka prawdziwego w uprawie roślin ziarnkowych, chociaż możliwe jest również zastosowanie modeli matematycznych dla innych chorób w uprawach sadowniczych. Wprowadzamy do stosowania modele dla:
Roślin pestkowych: monilioza – brunatna zgnilizna drzew pestkowych, drobna plamistość liści drzew pestkowych, dziurkowatość liści drzew pestkowych, mączniak prawdziwy, antraknoza, szara pleśń,
Orzechów włoskich, leszczyny: antraknoza orzecha włoskiego, alternarioza orzecha włoskiego, rdza orzecha, bakteryjna zgorzel orzecha włoskiego,
Roślin jagodowych: antraknoza owoców, antraknoza pędów, mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, rdza, szara pleśń, skórzasta zgnilizna owoców, bakteryjna kanciasta plamistość liści, biała plamistość liści, antraknoza winorośli, nekroza kory winorośli.
W przypadku prognozowania występowania i przy zwalczaniu niektórych szkodników również wykorzystujemy dane ze stacji meteorologicznych, chociaż podstawowym narzędziem są pułapki feromonowe do odławiania szkodników.
Nowoczesne pułapki do odławiania szkodników wyposażone są w aparaty fotograficzne i karty SIM, dzięki którym każdego dnia na serwer przesyłane są zdjęcia owadów odłowionych na podłogę lepową (fot. 2). Zdjęcia poddaje się analizie w celu określenia liczby interesujących nas szkodników (np. motyli owocówki jabłkóweczki). Po przekroczeniu progu zagrożenia utworzony algorytm wykorzystuje dane ze stacji meteorologicznej i automatycznie wylicza czas od nalotu szkodników do wylęgu larw z jaj złożonych przez samice. Eksperci weryfikują poprawność wyliczeń. Do sadowników wysyłany jest odpowiedni komunikat.
KORZYŚCI PRECYZYJNEGO SYSTEMU MONITORINGU ORAZ SYGNALIZACJI CHORÓB I SZKODNIKÓW OFEROWANEGO PRZEZ AGRO SMART LAB:
- Monitorowanie zagrożeń 24 GODZINY/ DOBĘ
- Informacja o infekcji patogenu NA KILKA DNI PRZED WYSTĄPIENIEM objawów chorobowych
- Informacja O OPTYMALNYM OKRESIE zwalczania szkodników
- Lepsza JAKOŚĆ plonów
- OGRANICZENIE KOSZTÓW ochrony
- BEZPIECZNIEJSZY produkt
Tab. 1. Pełna informacja o rodzaju i poziome zagrożenia infekcjami chorobowymi, występującymi na poszczególnych gatunkach roślin:
Gatunek | Choroba | Wartość | Poziom |
Czereśnia | Szara pleśń | 19.56 | Brak zagrożeń |
Czereśnia | Monilioza – Brunatna zgnilizna | 0.00 | Brak zagrożeń |
Czereśnia | Rak bakteryjny drzew owocowych | 5.00 | Alarm |
Czereśnia | Drobna plamistość | 100.00 | Alarm |
Czereśnia | Dziurkowatość liści | 5.56 | Brak zagrożeń |
Czereśnia | Bakteryjna plamistość | 4.80 | Brak zagrożeń |
Grusza | Alternarioza drzew | 1.00 | Brak zagrożeń |
Grusza | Monilioza – Brunatna zgnilizna | 0.00 | Brak zagrożeń |
Grusza | Brązowa plamistość liści | 100.00 | Alarm |
Grusza | Rak bakteryjny drzew owocowych | 5.00 | Alarm |
Grusza | Fuzarioza drzew ziarnkowych | 0.00 | Brak zagrożeń |
Grusza | Brunatna plamistość liści | 32.08 | Niski poziom |
Jabłoń | Alternarioza drzew | 1.00 | Brak zagrożeń |
Jabłoń | Antraknoza owoców | 0.00 | Brak zagrożeń |
Jabłoń | Monilioza – Brunatna zgnilizna | 0.00 | Brak zagrożeń |
Jabłoń | Rak bakteryjny drzew owocowych | 5.00 | Alarm |
Jabłoń | Fuzarioza drzew ziarnkowych | 0.00 | Brak zagrożeń |
Jabłoń | Mączniak prawdziwy | 0.00 | Brak zagrożeń |
Jabłoń | Parch jabłoni – infekcja wtórna | 31.43 | Niski poziom |
Śliwa | Szara pleśń | 19.56 | Brak zagrożeń |
Śliwa | Monilioza – Brunatna zgnilizna | 0.00 | Brak zagrożeń |
Śliwa | Rak bakteryjny drzew owocowych | 5.00 | Alarm |
Śliwa | Rdza śliw | 11.84 | Brak zagrożeń |
Śliwa | Dziurkowatość liści | 5.56 | Brak zagrożeń |
Śliwa | Bakteryjna plamistość | 4.80 | Brak zagrożeń |
Wiśnia | Szara pleśń | 19.56 | Brak zagrożeń |
Wiśnia | Monilioza – Brunatna zgnilizna | 0.00 | Brak zagrożeń |
Wiśnia | Rak bakteryjny drzew owocowych | 5.00 | Alarm |
Wiśnia | Drobna plamistość | 100.00 | Alarm |
Wiśnia | Dziurkowatość liści | 5.56 | Brak zagrożeń |
Wiśnia | Bakteryjna plamistość | 4.80 | Brak zagrożeń |