Nawożenie dolistne w okresie wzrostu owoców.
W sadach jabłoniowych okres po kwitnieniu to najważniejsza faza decydująca
o optymalnym rozwoju owoców, a właściwe dolistnie nawożenie w tym czasie ma znaczący wpływ na przechowalniczą i handlową jakość plonu. Potas i wapń to dwa kluczowe pierwiastki, które dostarczamy w tym okresie. Decydują o dobrej jakości owoców, ale są także antagonistami, więc nadmiar jednego może spowodować poważny niedobór drugiego. Często pomimo dużej zasobności tych pierwiastków
w glebie i dostarczania ich doglebowo jeszcze przed rozpoczęciem wegetacji, może okazać się, że nie będą one dostępne dla roślin, np. z powodu panujących warunków pogodowych w danym sezonie. Dlatego jesteśmy zmuszeni dostarczać te pierwiastki w postaci dolistnego nawożenia.
Potas odpowiada w owocach za masę i kolor, a wapń chroni owoce przed chorobami fizjologicznymi, zwiększa ich jędrność, a tym samym ich zdolność przechowalniczą. Uprawiane w Polsce odmiany jabłoni takie jak Sampion, Ligol i Jonagoldy (Decosta, Rubinstar, Red Jonaprince) wykazują dużą wrażliwość na gorzką plamistość podskórną (GPP), rozpad wewnętrzny. Najtańszym rozwiązaniem i najczęściej wykorzystywanym przez sadowników jest nawożenie chlorkiem wapnia. Przy zabiegach z wykorzystaniem chlorku wapnia dużym ograniczeniem jest panująca temperatura i nasłonecznienie. W zakresie temperatur poniżej 25°C możemy zastosować od 6 – 7 kg chlorku, a w temperaturach powyżej 25°C stosujemy maksymalnie 5 kg chlorku wapnia.
Jak uniknąć problemów z potencjalną fitotoksycznością chlorku wapnia?
Powszechnie zaleca się do zabiegów z chlorkiem wapnia dodawać produkty, które ograniczają jego potencjalną fitotoksyczność.
W tym celu wskazane jest użycie aminokwasów występujących
w preparacie AminoHIT+Ca.
Rekomendujemy dodanie do zabiegu chlorkiem wapnia od 0,5 – 1l preparatu.
AminoHIT+Ca to standaryzowany, stabilny i jednorodny produkt, charakteryzujący się przewagą aminokwasów w postaci lewoskrętnej, łatwo przyswajalnych przez roślinę. Uzyskany w wyniku kontrolowanej i wysoce specyficznej hydrolizy enzymatycznej kolagenu, która sprawia, że nawóz:
- zawiera azot organiczny całkowicie rozpuszczalny w wodzie i dlatego łatwo dostępny dla roślin,
- zawiera dużą ilość aminokwasów (głównie glicynę, prolinę, hydroksyprolinę, kwas glutaminowy i alaninę), peptydów i polipeptydów, które są fundamentalne
w odżywianiu roślin (ich obecność pozwala na lepsze pobieranie składników pokarmowych prze roślinę). . - zawarte w nim aminokwasy pełnią funkcję chelatującą i kompleksującą w stosunku do innych pierwiastków, zmniejszając ryzyko ich niedoboru
i zwiększając ich mobilność.
AminoHIT+Ca – nawóz aminokwasowy o pewnym składzie i wysokiej koncentracji
Reakcja enzymatyczna zachodzi w niskiej temperaturze 50 – 55°C w specjalnych reaktorach. Połączenie niskich temperatur i użycie określonej puli enzymów w procesie hydrolizy gwarantuje, że wrażliwe na ciepło cząsteczki pełniące funkcję biologiczną w roślinie nie ulegają degradacji.
AminoHIT+Ca zawiera:
L-aminkowasy >30%
Tlenek wapnia (CaO) – 8%
Azot organiczny – 5%
AminoHIT+Ca – dolistny nawóz aminokwasowy z dodatkiem wapnia
- zapobiega niedoborom wapnia,
- dostarcza łatwo przyswajalny, organiczny azot,
- dostarcza wysokiej jakości l‑aminokwasy, peptydy oraz polipeptydy,
- zwiększa pobieranie składników pokarmowych,
- pełni funkcję adiuwantu, zwiększając przyczepność środków ochrony roślin,
- wpływa na wielkość i jakość plonu,
- zmniejsza stres roślin,
- poprawia stan fizjologiczny roślin.
Rafał Powązka doradca techniczno-handlowy Biocont Polska