Czy warto stosować preparaty mikrobiologiczne do produkcji rozsady?

Preparaty mikrobiologiczne stosowane już na etapie rozsady znacząco poprawiają zdrowie i wigor młodych roślin, a w profesjonalnej produkcji są coraz częściej standardem.

W produkcji zdrowej i silnej rozsady doskonale sprawdzą się preparaty mikrobiologiczne polecane przez Biocont – RhizoVital®C5 i Rizocore.

Preparaty mikrobiologiczne zastosowane do produkcji rozsady
gwarantują uzyskanie zdrowych, silnych roślin.

Czego dowiecie się z naszego artykułu:

Czym są doglebowe preparaty mikrobiologiczne?

To produkty zawierające żywe kultury pożytecznych mikroorganizmów głównie bakterii lub grzybów, które wprowadzone do podłoża lub na nasiona nawiązują  symbiozę z korzeniami roślin.

Najważniejsze rodzaje mikroorganizmów i ich działanie

Grzyby mikoryzowe (np. Glomus spp.)

Grzyby te wnikają do korzeni i tworzą rozległą sieć strzępek w podłożu, która działa jak przedłużenie systemu korzeniowego.
Korzyści dla rozsady to: lepsze pobieranie kluczowych składników mineralnych , większa tolerancja młodych roślin na suszę i stres związany z przesadzaniem, silniejszy wzrost – rośliny rosnące w symbiozie z mikoryzą są zwykle bardziej krępe i silniejsze.

Bakterie promujące wzrost roślin PGPR (Plant Growth – Promoting Rhizobacteria)

To różnorodne bakterie zasiedlające ryzosferę czyli strefę wokół korzeni, najczęściej należące do rodzaju Bacillus i Pseudomonas.
Korzyści dla rozsady to: produkcja przez bakterie szeregu związków pozytywnie wpływających na rośliny – m.in. fitohormonów takich jak auksyny, które stymulują szybki i zdrowy rozwój korzeni, udostępnianie składników mineralnych – bakterie potrafią rozpuszczać trudno dostępne związki np. fosforany czyniąc je łatwo przyswajalnymi dla roślin, wiązanie azotu – niektóre wolnożyjące szczepy  potrafią wiązać azot atmosferyczny , dostarczając go roślinie.

Antagoniści patogenów np. Trichoderma spp., niektóre Bacillus spp. czyli mikroorganizmy chroniące siewki przed chorobami.

Korzyści dla rozsady to: działanie na zasadzie konkurencji– pożyteczne mikroorganizmy zajmują przestrzeń i zużywają składniki odżywcze w podłożu uniemożliwiając rozwój patogenom np. Phytium, Fusarium odpowiedzialnym za zgorzel siewek, wytwarzanie naturalnych substancji antybiotycznych lub enzymów rozkładających ściany komórkowe grzybów chorobotwórczych, indukcja odporności mogą stymulować naturalne mechanizmy obronne samej rośliny.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze mikrobiologicznych środków?

Wybór mikrobiologicznych środków jest równie istotny, jak ich właściwa aplikacja. Rynek oferuje szeroki asortyment tego typu produktów, dlatego trzeba wiedzieć na co zwrócić uwagę. Poniżej przedstawiamy najważniejsze kwestie:

  1. Skład i szczepy mikroorganizmów – To najważniejszy  aspekt. Nie wszystkie bakterie czy grzyby działają tak samo. Najlepiej gdy na etykiecie podany jest konkretny szczep np.  Trichoderma harzianum (szczep NAT11), a nie tylko nazwa gatunkowa. Konkretne szczepy mają najczęściej udokumentowane specyficzne działanie, na przykład silną aktywność antagonistyczną wobec patogenów.
  2. Rodzaj działania upewnij się czy preparat ma działanie, którego potrzebujesz. Np. jeśli zależy ci na poprawie ukorzeniania, dobrej  dostępności składników pokarmowych, zwłaszcza fosforu, szukaj w składzie m.in. Bacillus megaterium.
  3. Koncentracja (liczba jednostek tworzących kolonie CFU/g lubCFU/ml). Im wyższe koncentracja tym silniejszy i szybszy efekt. Profesjonalne preparaty powinny mieć odpowiednio wysoką i gwarantowaną liczbę żywych mikroorganizmów.
  4. Forma preparatu i stabilność. Sposób w jaki mikroorganizmy są dostarczane wpływa na łatwość i skuteczność aplikacji. Najlepsze preparaty zawierają mikroorganizmy w formie przetrwalnikowej, Które są odporne na wyższe temperatury, dłużej przechowują się na półce i aktywują się dopiero w sprzyjającym środowisku glebowym. Poza tym preparaty powinny łatwo mieszać się z woda i nie zatykać dysz.
  5.  Data przydatności i warunki przechowywania. Tego typu preparaty mają krótszy okres ważności niż chemiczne środki i należy je przechować w chłodnym, ciemnym miejscu np. w lodówce, tak  aby utrzymać żywotność mikroorganizmów.

RhizoVital® C5 i Rizocore dwa mikrobioloigczne preparaty, które warto zastosować jak najwcześniej, już na etapie produkcji rozsady

Dobrej jakości rozsada to wcześniejsze i obfite plony. Coraz więcej producentów warzyw korzysta z gotowej rozsady produkowanej przez specjalistyczne firmy.  Na pewno jest to wygoda i oszczędność czasu. W przypadku produkcji rozsad na skalę komercyjną każdy etap produkcji jest ściśle kontrolowany, aby zagwarantować jednorodność, siłę wzrostu i zdrowotność młodych roślin. Do produkcji rozsad używa się sterylnych podłoży najczęściej na bazie torfu z dodatkiem perlitu lub wermikulitu, aby zapewnić odpowiednie napowietrzenie i zdolność do zatrzymywania wody. Do wysiewu nasion wykorzystuje się wielodoniczki z różną ilością komórek (np. 104,160,288) w zależności od gatunku warzywa. Pozwala to na maksymalne wykorzystanie przestrzeni i mechanizację procesu. Nasiona często są zaprawiane fungicydami i wysiewane automatycznie za pomocą maszyn.

Na tym etapie warto zastosować mikrobiologiczne preparaty stymulujące ukorzenianie takie jak Rizocore czy RhizoVital® C5.

Takie mikrobiologiczne zaprawianie na zamówienie pod klienta jest coraz częściej możliwe. Zwykle jednak producenci rozsad są skłoni je wykonać dla kilku dużych gospodarstw na raz, a nie dla małej ilości tac uprawowych pojedynczego producenta. Wszystko jest kwestią indywidualnych ustaleń, a w praktyce bardziej realna możliwość zaaplikowania mikrobiologicznych produktów istnieje po otrzymaniu rozsady, a najlepiej tzw. „pikówki”.

Jest to również właściwy termin, ale zdecydowanie lepsze efekty osiągnie się kiedy pierwszą aplikację mikrobiologicznych preparatów przeprowadzimy tuż po siewie roślin. Jest to szczególnie zalecane w przypadku środka RhizoVital® C5. Na pewno każdy kto produkuje rozsadę warzyw we własnym zakresie powinien mieć to na uwadze i wykorzystać ten optymalny termin stosowania.

Pierwsze aplikacje podczas siewu i produkcji sadzonek są najważniejsze i to od nich najbardziej zależy efektywność działania mikrobiologicznych środków. W zależności od uprawy zaleca się powtarzać zabiegi 2-3 krotnie co 3-6 tygodni.

Zastosowanie RhizoVital® C5 lub Rizocore  sprawia, że młoda roślina jest znacznie lepiej przygotowana na stres związany z przesadzaniem do gruntu i potrafi efektywniej wykorzystywać dostępne zasoby.

Zastosowanie preparatów mikrobiologicznych juz na etapie rozsady zapewnia
zdrowy, wyrównany plon (fot. K. Woszczyk)

Należy także podkreślić, że trzeba unikać mieszania mikrobiologicznych preparatów z fungicydami chemicznymi o szerokim spektrum działania czy środkami o właściwościach bakteriobójczych.  Wszelkie zabiegi z użyciem pestycydów należy wykonywać w odpowiednim odstępem czasowym, najczęściej kilkudniowym.

Świadomy wybór mikrobiologicznych środków i ich prawidłowe zastosowanie to inwestycja w jakość przyszłego plonu. 

Katarzyna Woszczyk – menedżer ds. rozwoju produktów, Biocont Polska