
VitiSan®
Fungicyd o działaniu powierzchniowym
Powierzchniowy fungicyd zawierający wodorowęglan potasu, do zastosowania m.in. w ochronie przed parchem w uprawie jabłoni.
Opis produktu
VitiSan zapobiega rozwojowi grzybów chorobotwórczych. Mechanizm działania substancji czynnej polega m.in. na wysuszaniu zarodników grzybów co zapobiega ich kiełkowaniu i rozwojowi strzępek infekcyjnych. Zasadowe pH i wzrost ciśnienia osmotycznego na powierzchni roślin po zastosowaniu VitiSan’u ogranicza rozwój grzybni. VitiSan wspiera rozwój naturalnej bakteryjnej flory na powierzchni liścia. Rośliny potraktowane preparatem są mniej podatne na choroby grzybowe, ponieważ ich potencjalne środowisko rozwoju jest, już zajęte przez te inne mikroorganizmy. VitiSan pobudza rośliny do wytwarzania własnych mechanizmów oporu przed grzybami. Wodorowęglan potasu zmienia pH na powierzchni liści do alkalicznego oraz zwiększa ciśnienie osmotyczne na powierzchni roślin, przez co zmieniają się warunki do zasiedlania i rozwoju grzybni na powierzchni roślin. Działa kontaktowo oraz powierzchniowo
Zakwalifikowany do stosowania w rolnictwie ekologicznym – lista środków zakwalifikowanych.
- Może być stosowany w ramach EKOSCHEMATÓW „Integrowana produkcja roślin”
Dodatkowe informacje
Parch jabłoni – podstawy budowania odporności i skutecznej ochrony
1. Zapobieganie
Jeżeli to możliwe – wybór odmiany mniej podatnej na parcha.
Stosowanie zabiegów prewencyjnych, stymulujących odporność przed spodziewanym deszczem lub okresami wysokiej wilgotności pomoże w ograniczeniu występowania choroby (Altela® i Memcomba®).
2. Monitoring pogody
Dane ze stacji meteorologicznych oraz symulacyjne programy sygnalizacji zagrożenia np. RIMpro pomogą określić optymalny termin zabiegu.
3. Planowanie zabiegów
Planowanie zabiegów w taki sposób aby w czasie po wysiewie zarodników zdążyć wykonać zabieg przerywający kiełkowanie np. w średniej temperaturze powyżej 10°C jest to zaledwie kilka godzin. Dlatego po wystąpieniu warunków sprzyjających rozwojowi infekcji należy jak najszybciej wykonać zabiegi przerywające infekcję.
4. Zabiegi przerywające infekcję
Zabiegi przerywające infekcję należy przeprowadzić preparatami kontaktowymi.
Aby zabieg był skuteczny należy wykonać go w tzw. „oknie zabiegowym”, czyli w ciągu 300 stopniogodzin (suma średnich temperatur godzinowych) od infekcji. Do tego celu warto zastosować wodorowęglan potasu (VitiSan®) samodzielnie lub w połączeniu z preparatem siarkowym. Taki zabieg należy wykonywać na „suchy liść”. W przypadku gdy utrzymuje się wysoka wilgotność należy przeprowadzić wzmożone nawożenie siarkowo-wapniowe (SulfiCal®), którego aplikacja powinna być przeprowadzana na „mokry liść”.
Zabieg „na mokry liść” w formie wzmożonego nawożenia siarkowo-wapniowego preparatem SulfiCal®, który ma za zadanie poprawić stan fizjologiczny rośliny i pobudzić odporność. Trzeba pamiętać że w takich warunkach środki gorzej się rozprowadzają i wzrasta możliwość ordzawienia owoców. Siarka jako pierwiastek, ma właściwości ograniczające rozwój infekcji.
Zabieg „na suchy liść” przy użyciu fungicydu kontaktowego VitiSan® przerywa rozwój infekcji, nie dopuszczając do postawania objawów chorobowych.
Dawka i aplikacja
Zawsze sprawdź treść etykiety przed zastosowaniem!
UPRAWA | PATOGEN | DAWKA | TERMIN STOSOWANIA |
Winorośl (w uprawie w polu) | mączniak prawdziwy winorośli | Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 12,0 kg/ha
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 3,0-12,0 kg/ha |
Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie
z sygnalizacją, od fazy 2. liścia do fazy, gdy jagody stają się miękkie (BBCH 12-85). |
Jabłoń | parch jabłoni (ograniczenie występowania choroby) | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 7,5 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie
z sygnalizacją, od fazy rozwoju liści do fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 10-85). |
Porzeczka (czarna, czerwona, biała), porzeczkoagrest (w uprawie w polu) | szara pleśń | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie z
sygnalizacją, od fazy zasychania kwiatów (większość płatków opada) do fazy początku opadania owoców, pierwsze opadają owoce znajdujące się u podstawy grona (BBCH 67-89).
|
amerykański mączniak agrestu | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie z
sygnalizacją, od fazy, w której końce liściowe są poza łuskami pąkowymi (oddzielają się pierwsze liście) do fazy zaawansowanego dojrzewania, gdy pierwsze jagody u podstawy grona osiągają charakterystyczną dla gatunku barwę (BBCH 10-85). |
|
Agrest (w uprawie w polu) | szara pleśń | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie z
sygnalizacją, od fazy zasychania kwiatów (większość płatków opada) do fazy początku opadania owoców, pierwsze opadają owoce znajdujące się u podstawy grona (BBCH 67-89). |
amerykański mączniak agrestu, europejski mączniak agrestu | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie z
sygnalizacją, od fazy, w której końce liściowe są poza łuskami pąkowymi (oddzielają się pierwsze liście) do fazy zaawansowanego dojrzewania, gdy pierwsze jagody u podstawy grona osiągają charakterystyczną dla gatunku barwę (BBCH 10-85). |
|
Malina, jeżyna, malinojeżyna (w uprawie w polu) | szara pleśń | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 kg/ha | Termin stosowania: Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie z
sygnalizacją, od fazy zasychania kwiatów (większość płatków opada) do fazy początku opadania owoców, pierwsze opadają owoce znajdujące się u podstawy grona (BBCH 67-89). |
mączniak prawdziwy maliny | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie z
sygnalizacją, od fazy, w której końce liściowe są poza łuskami pąkowymi (oddzielają się pierwsze liście) do fazy zaawansowanego dojrzewania, gdy pierwsze jagody u podstawy grona osiągają charakterystyczną dla gatunku barwę (BBCH 10-85). |
|
Truskawka (w uprawie w polu) | szara pleśń | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie
z sygnalizacją, od fazy zasychania kwiatów, gdzie większość płatków opada do fazy drugiego zbioru – większość owoców wybarwiona, zbiór późny (BBCH 67-89). |
mączniak prawdziwy truskawki | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5,0 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie
z sygnalizacją, od fazy początku wzrostu pierwszego liścia do fazy, gdy pierwsze owoce osiągają charakterystyczną barwę, zbiór wczesny (BBCH 10-85). |
|
STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH
MAŁOOBSZAROWYCH Odpowiedzialność za skuteczność działania i fitotoksyczność środka ochrony roślin stosowanego w uprawach małoobszarowych ponosi wyłącznie jego użytkownik |
|||
Grusza | parch gruszy (ograniczenie występowania choroby) | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 7,5 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie
z sygnalizacją, od fazy rozwoju liści do fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 10-85). Odstęp między zabiegami: co najmniej 3 dni. |
Nieszpułka zwyczajna, pigwowiec | parch (ograniczenie występowania choroby) | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 7,5 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie z
sygnalizacją, od fazy rozwoju liści do fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 10-85). |
Grusza azjatycka, jabłoń płonka, pigwa pospolita | parch gruszy, parch jabłoni (ograniczenie występowania choroby) | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 7,5 kg/ha | stosować zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie
z sygnalizacją, od fazy rozwoju liści do fazy zaawansowanego dojrzewania owoców (BBCH 10-85). |
Brzoskwinia | Szara pleśń (ograniczenie występowania choroby) | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie
z sygnalizacją, od fazy zasychania kwiatów, gdzie większość płatków opada do fazy gdy owoce są dojrzałe do konsumpcji, posiadają typowy smak i jędrność (BBCH 67-89). |
Śliwa | Szara pleśń (ograniczenie występowania choroby) | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie
z sygnalizacją, od fazy zasychania kwiatów, gdzie większość płatków opada do fazy gdy owoce są dojrzałe do konsumpcji, posiadają typowy smak i jędrność (BBCH 67-89). |
Czereśnia, wiśnia | Szara pleśń (ograniczenie występowania choroby) | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie
z sygnalizacją, od fazy zasychania kwiatów, gdzie większość płatków opada do fazy gdy owoce są dojrzałe do konsumpcji, posiadają typowy smak i jędrność (BBCH 67-89). |
Borówka wysoka (w uprawie w polu) | Szara pleśń | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie
z sygnalizacją, od fazy zasychania kwiatów, gdzie większość płatków opada do fazy początku opadania owoców, kiedy pierwsze opadają owoce znajdujące się u podstawy grona (BBCH 67-89). |
Świeże zioła, zioła przyprawowe, zioła herbaciane (w uprawie w polu) | Szara pleśń (ograniczenie występowania choroby) | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 5 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub zgodnie
z sygnalizacją, od fazy gdy liścienie są całkowicie rozwinięte do fazy, gdy wegetatywne części roślin nadają się do zbioru lub organy rozmnażane wegetatywnie osiągnęły ostateczny rozmiar; (BBCH 10-49). |
Roszponka, endywia (w uprawie w polu) | mączniak prawdziwy | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 kg/ha | Zapobiegawczo, w przypadku zagrożenia infekcją lub
zgodnie z sygnalizacją, od fazy 2. liścia do fazy, gdy osiągnięta jest typowa masa liści (główka ma typową wielkość i kształt) (BBCH 12-49). |
Rośliny ozdobne (w uprawie w polu) | mączniaki prawdziwe | Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 3,0 kg/ha (rośliny do 50 cm wysokości). | Zapobiegawczo lub po zaobserwowaniu pierwszych objawów
występowania choroby. |
Karencja: 1 dzień
W celu zapewnienia jednolitego pokrycia rośliny środkiem VitiSan® zalecane jest łączne stosowanie z preparatem PREV-AM® o właściwościach adiuwantu i fungicydu.