Bez kategorii

Fotorelacja: Ekologiczna kapusta bez szkodników – czy to możliwe?

Kapusta głowiasta to jedno z najpopularniejszych warzyw stanowiących stały element naszej diety. Niestety panuje powszechne przekonanie, że idealna główka kapusty, bez widocznych uszkodzeń spowodowanych przez gąsienice motyli może pochodzić tylko i wyłącznie z upraw konwencjonalnych.

Czy warzywa kapustne pochodzące z upraw ekologicznych mogą jakością i wyglądem konkurować z tymi z upraw konwencjonalnych?

Odpowiedź brzmi tak. Jednak trzeba wiedzieć, że decydując się na ekologiczną uprawę warzyw należy zwracać szczególną uwagę na dobór odmian i ich odporność lub tolerancję w stosunku do najgroźniejszych chorób i szkodników. Poza tym oprócz małej podatności poszczególnych odmian na agrofagi, bardzo ważne są także prawidłowo i na czas przeprowadzone zabiegi ochronne.

Oczywiście w gospodarstwach ekologicznych ochrona bywa bardziej pracochłonna, ze względu na fakt, że większość biologicznych insektycydów ma działanie żołądkowe i dlatego wymaga większej częstotliwości zabiegów. Niemniej jednak prawidłowo i w optymalnym czasie wykonane zabiegi biologiczne charakteryzują się wysoką skutecznością, porównywalną do standardowych, chemicznych insektycydów. Dlatego warzywa kapustne pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych mogą być pozbawione uszkodzeń lub mieć je tylko w niewielkim stopniu, nie wpływającym na końcową jakość warzyw.

W celu uchwycenia początku nalotu szkodników na plantacje warzyw, w uprawie kapusty warto umieścić na brzegu pola pułapki feromonowe DeltaSTOP. Jest to szczególnie ważne w przypadku planowania ochrony przeciwko tantisiowi krzyżowiaczkowi. Taki monitoring pozwala określić jak duża jest presja ze strony szkodnika oraz pomaga wyznaczyć najbardziej optymalny termin zabiegu. Jest to szczególnie ważne kiedy decydujemy się na biologiczne środki o działaniu żołądkowym, do których należy Lepinox® PLUS i NeemAzal®-T/S.

FOTORELACJA – ekologiczna uprawa kapusty

Lepinox® PLUS z powodzeniem był stosowany od dwóch sezonów w jednym z gospodarstw ekologicznych w województwie łódzkim. W roku 2020 r. jako nowość na polskim rynku i uzupełnienie ochrony przeciwko innym szkodnikom niż gąsienice (m.in. mszycom i mączlikowi warzywnemu) do programu ochrony dołączył NeemAzal®-T/S . Podczas kilku wizyt w gospodarstwie obserwowaliśmy efekty działania tych preparatów w uprawie kapusty głowiastej białej.
W gospodarstwie zdecydowano się na zastosowanie pułapki feromonowej do monitorowania występowania tantnisia krzyżowiaczka. Lepinox® PLUS zastosowano w rotacji ze środkiem opartym na spinosadzie ze względu na panujące warunki pogodowe –  częste opady deszczu uniemożliwiały zwalczanie gąsienic za pomocą wyłącznie środka Lepinox® PLUS (ryzyko szybkiego zmycia) oraz aby zapobiegać uodpornieniu się tantnisia na toksyny wytwarzane przez szczep bakterii zawartej w wyżej wymienionym  preparacie. Pierwszy przypadek odporności na Bacillus thuringiensis stwierdzono właśnie u tantnisia krzyżowiaczka już w 1990 roku.

W uprawie warzyw kapustnych co roku duży problem stanowią szkodniki, zwłaszcza gąsienice. Obecnie trwają loty wielu gatunków motyli m.in. tantnisia krzyżowiaczka oraz bielinka rzepnika
i kapustnika. Warto rozważyć włączenie biologicznych środków do ochrony warzyw kapustnych, zwłaszcza kiedy ogólnie wiadomo, że głównym założeniem polityki Unii Europejskiej jest znaczne ograniczenie ochrony chemicznej w uprawach roślin. Wskazane jest stopniowe wdrażanie metod biologicznych i nauczenie się prawidłowego stosowania biorozwiązań w uprawach warzyw. Poniżej krótka fotorelacja z ubiegłego sezonu, prezentująca ekologiczną uprawę kapusty z wykorzystaniem naszych biorozwiązań.

PROGRAM BIOLOGICZNEJ OCHRONY WARZYW KAPUSTNYCH PRZED SZKODNIKAMI

PreparatDawkaZwalczany szkodnikTermin aplikacji
Lepinox Plus + adiuwant Wetcit (0,1%)1 kg/hatantniś krzyżowiaczek i inne gąsienice28.05.2020 13.06.2020
Środek zawierający spinosad0,4 l/hatantniś krzyżowiaczek i inne gąsienice6.06.2020 29.06.2020
NeemAzal T/S3 l/hamączlik warzywny,  mszyca kapuściana, gąsienice motyli3.07.2020 24.08.2020

Katarzyna Woszczyk – specjalista ds. biologicznej ochrony roślin, Biocont Polska