Owocówka śliwkóweczka (Laspeyresia funebrana Tr.)
Rząd: motyle (Lepidoptera), rodzina: zwójkowate (Tortricidae)
Rośliny żywicielskie: Śliwy, tarnina, ałycza, rzadziej: brzoskwinie i morele, sporadycznie: czereśnie oraz wiśnie
Opis: Motyl z rodziny zwójkowatych (Tortricidae) o rozpiętości skrzydeł 12 – 14 mm. Przednie skrzydła szarobrunatne z marmurkowym wzorem. Tylne jaśniejsze, szarobrązowe. Jaja jasne, tarczkowate, lekko wypukłe (0,7 mm). Gąsienice początkowo białe z czarną głową, pod koniec rozwoju różowe, długości do 12 mm.
Biologia: Gąsienice zimują w szaro-białych kokonach, w załamaniach kory lub opadłych liściach pod drzewami. Przepoczwarczają się wiosną, od połowy IV do III dekady V. Wylot motyli pokolenia zimującego trwa od połowy V do końca VI. Składanie jaj rozpoczyna się od końca V do połowy VII. Jaja składane są pojedynczo na zawiązkach owocowych, w temperaturze ponad 12°C. Gąsienice wylęgają się po 8 – 12 dniach, 1 – 2 dni po fazie „czarnej główki”. Następnie w kilkanaście minut po wylęgu wgryzają się w owoc i tam żerują. Uszkodzone owoce opadają. Gąsienice po zakończonym rozwoju, który trwa zwykle 3 tygodnie, opuszczają owoc i przepoczwarczają się w glebie lub szczelinach kory. Część z nich nie przepoczwarcza się lecz pozostaje w oprzędach na zimowanie. Z kolei lot motyli letniego pokolenia rozpoczyna od połowy VII i trwa do IX, przy czym maksimum składania jaj przypada zwykle na koniec VII, a trwa nawet do IX. Gąsienice drugiego pokolenia po zakończeniu żerowania i opuszczeniu owoców, sporządzają oprzęd i zimują.
Szkodliwość: Gąsienice żerują zarówno w zawiązkach. jak i dojrzewających owocach. Na skutek żerowania dochodzi do zaburzeń lub zatrzymania przepływu soków z szypułki do owocu. Uszkodzony owoc staje się fioletowy i szybko opada. Starsze gąsienice żerują zwykle przy pestce, drążąc korytarze wewnątrz owoców i zanieczyszczając je ciemnymi, gruzełkowatymi odchodami. W VII i VIII można zaobserwować charakterystyczne gumowe wycieki z uszkodzonych owoców. Szkodnik ten powoduje robaczywienie owoców, przez co tracą one wartość handlową.
Próg zwalczania: 1 – 2 świeże jaja lub wgryzy w próbie 100 owoców (lustracje) lub kilkanaście i więcej motyli odłowionych w pułapkę w ciągu kilku kolejnych dni (monitoring – pułapki feromonowe).
Mszyce (Aphidoidea)
Rząd: pluskwiaki (Hemiptera)
Najczęściej występujące gatunki: Mszyca śliwowo-chmielowa – (Phorodon humuli Schrank), mszyca
śliwowo-kocankowa (Brachycaudus
helichrysi Kaltenbach), mszyca śliwowo-trzcinowa (Hyalopterus pruni Geoffroy), mszyca brzoskwiniowa (Myzus persicae Sulz.) – brzoskwinie,
morele, mszyca brzoskwiniowo-trzcinowa (Hyalopterus
amygdali Blanch.), mszyca wiśniowa (Myzus cerasi F.)
– czereśnie i wiśnie, latem: przytulia i przetacznik.
Rośliny żywicielskie: Śliwy, tarnina, ałycza, antypka, chmiel (mszyca śliwowo-chmielowa), astry, złocienie, kocanka piaskowa (mszyca śliwowo-kocankowa), brzoskwinia, morela, czereśnia, wiśnia
Opis: Owady
należące do rzędu pluskwiaków równoskrzydłych (Homoptera), o ciele
długości od 1 do kilku mm, ze słabo zaznaczoną segmentacją. Wśród mszyc
wyróżniamy osobniki uskrzydlone lub bezskrzydłe. Najczęściej są barwy zielonej,
żółtozielonej, różowej. Często ich ciało pokrywa wosk
(np. mszyca śliwowo-trzcinowa).
Biologia: Mszyce
zimują pod postacią czarnych, błyszczących jaj długości ok. 0,4 mm – na
powierzchni kory krótkopędów i młodych gałęzi oraz pomiędzy zewnętrznymi
łuskami pąków. Larwy wylęgają się na przełomie III i IV i żerują początkowo na
pąkach, a później na rozwijających się liściach. Po osiągnięciu dojrzałości
mszyce rozmnażają się partenogenetycznie (rodzą larwy). Od połowy maja
i w czerwcu pojawiają się mszyce uskrzydlone, które migrują na różnych
żywicieli wtórnych,
w zależności od gatunku. We wrześniu i październiku uskrzydlone mszyce wracają
na śliwy i tam rodzą samice pokolenia płciowego, które po zapłodnieniu składają
jaja.
Szkodliwość: Mszyce
zasiedlają niezdrewniałe wierzchołki pędów i liście. Są szczególnie groźne
w szkółkach i młodych nasadzeniach śliw, gdyż hamują wzrost młodych pędów. Mszyca
śliwowo-chmielowa powoduje lekkie skręcanie się brzegów liści, natomiast mszyca
śliwowo-kocankowa silne skręcanie zwłaszcza najmłodszych, wierzchołkowych liści
i ich deformacje. Mszyca śliwowo-trzcinowa, w przeciwieństwie do dwóch
poprzednich gatunków, rzadko tworzy kolonie na młodych pędach, a także nie
powoduje zmian kolorystycznych i deformacji liści. Poza tym mszyce wydzielają
duże ilości rosy miodowej (spadzi), która zanieczyszcza pędy i owoce. Z kolei
na spadzi rozwijają się grzyby sadzakowe, pokrywając liście, pędy i owoce
czarnym nalotem grzybni. Szkodniki mogą wyrządzać szkody także pośrednio,
przenosząc wirusa ospowatości śliw (szarki).
Próg zwalczania: 1 drzewo z koloniami mszyc w próbie 50 drzew z 1 ha sadu.
Misecznik śliwowy (Parthenolecanium corni Bouché)
Rząd: pluskwiaki równoskrzydłe (Homoptera), rodzina: misecznikowate (Lecaniidae)
Rośliny żywicielskie: Śliwa, jabłoń, agrest, porzeczka, tarnina, dereń i wiele innych gatunków roślin
Opis: Samice mają zredukowane odnóża i nie posiadają skrzydeł. Ich ciało jest ukryte pod wiśniowo-brązową stwardniałą kutykulą w kształcie wypukłej miseczki, o średnicy 3 – 4 mm. Samce są uskrzydlone. Jaja (0,3 mm) białe, owalne, pokryte woskową wydzieliną samicy. Larwy I stadium występują na dolnej stronie liści. Są płaskie, owalne, długości ok. 0,4 mm, barwy zielonkawobiałej. Larwy II stadium, długości ok. 2,0 mm, są brązowe. Obserwujemy je jesienią na liściach i na pędach.
Biologia: Larwy II stadium zimują na pniach
i dolnej stronie gałęzi. W cieplejsze zimowe dni mogą stać się aktywne. Wczesną
wiosną wyszukują dogodnych miejsc na korze młodych pędów, nieruchomieją
i tworzą początkowo białą, potem brunatniejącą okrywę. W IV następuje
różnicowanie między larwami męskimi i żeńskimi. W drugiej połowie V samice i
składają 600 – 1000 jaj do komory lęgowej pod tarczką. Po złożeniu jaj samice
giną. Larwy lęgną się w VI, a następnie zasiedlają liście. W VIII i IX
pojawiają się larwy II stadium, które pod koniec września IX przechodzą na
pędy, na których zimują.
Szkodliwość: Szkodliwe są
larwy oraz samice misecznika śliwowego. Wiosną larwy II stadium, po
przezimowaniu, wysysają sok z komórek pędów. Wbijając
kłujkę do drewna, wprowadzają jednocześnie ślinę zawierającą substancje
powodujące zamieranie komórek. Latem larwy I stadium żerują na dolnej
stronie liści, powodując ich żółknięcie. Silnie zasiedlone pędy przestają
rosnąć
i zasychają. Owoce drobnieją i nie wybarwiają się, a zimą drzewa łatwiej
przemarzają. Kolonie misecznika produkują dużo rosy miodowej, na której rozwijają
się grzyby sadzakowe, pokrywające liście i owoce czarnym nalotem.
Próg zwalczania: 30 larw na 1 odcinek pędów długości 30 cm lub 15-25 larw/2 m bieżące gałęzi (wg metody Holza).
Nasionnice: nasionnica trześniówka (Rhagoletis cerasi L.), nasionnica wschodnia (Rhagoletis cingulata Loew)
Rząd: muchówki (Diptera), rodzina: nasionnicowate (Trypetidae)
Rośliny żywicielskie: Czereśnia, wiśnia
Opis: Czarne, błyszczące muchówki z żółto-pomarańczową tarczką na końcu tułowia (pomiędzy nasadami skrzydeł), osiągające ok. 5 mm długości. Żółte jest również czoło i przód głowy. Posiadają przezroczyste skrzydła z czarnymi poprzecznymi pasami. Pomiędzy dwoma ostatnimi skrzydłami nasionnica trześniówka posiada bardzo krótki cienki czarny pasek. Jest to ważna cecha odróżniająca ten gatunek od nasionnicy wschodniej. Larwy są białe, beznogie, długości około 4 mm. Bobówki (poczwarki) są słomkowożółte, długości ok. 5 mm.
Biologia: Poczwarki (bobówki) zimują w glebie pod drzewami, na głębokości ok. 5 cm. Gdy temperatura gleby wynosi ponad 12°C, zwykle pod koniec V lub na początku VI rozpoczyna się wylot muchówek nasionnicy trześniówki. Z kolei ok. 2 tygodnie później wylatuje nasionnica wschodnia, a jej lot trwa aż do zbiorów. Składanie jaj rozpoczyna się po 7 dniach od wylotu i trwa ok. 30 dni (do połowy VII). Samice nacinają skórkę owocu i umieszczają w jego wnętrzu jedno jajo, najczęściej blisko szypułki. Larwy nasionnicy trześniówki wylęgają się po około 10 dniach, natomiast nasionnicy wschodniej już po 4-5 dniach od złożenia jaj. Po zakończeniu żerowania, które trwa ok. 3 tygodni, larwy opuszczają owoc, spadają na ziemię i w wierzchniej warstwie gleby formują bobówkę, w której przepoczwarczają się.
Szkodliwość: Larwy nasionnic żerują w owocach, powodując ich „robaczywienie”. W miejscu złożenia jaj widać lekkie wklęśnięcie powierzchni skórki, a owoc mięknie. Najbardziej zagrożone są odmiany o średniej i późnej porze dojrzewania. Obecność szkodnika w owocach jest przyczyną dyskwalifikacji plonu. Próg zwalczania: Średnio 2 muchówki odłowione na 1 żółtą tablicę lepową w ciągu tygodnia.
Kwieciak pestkowiec (Anthonomus (Furcipus) rectirostris L.)
Rząd: chrząszcze (Coleoptera), rodzina: ryjkowcowate (Curculionidae)
Rośliny żywicielskie: Wiśnia, czereśnia, czeremcha
Opis: Chrząszcz długości ok. 4 mm, z długim ryjkiem, o zabarwieniu szarobrązowym z dwiema poprzecznymi pasami jasnych łusek. Jaja owalne, długości około 0,7 mm, białe. Larwy białe, beznogie, rogalikowato zgięte. Poczwarka żółtobiała z widocznymi częściami formującego się chrząszcza.
Biologia: Chrząszcze
zimują w spękaniach kory oraz w ściółce pod drzewami. Wczesną wiosną, kiedy
temperatura powietrza wzrośnie ponad 9°C, wychodzą z ukryć. Początkowo żerują
na pączkach
i liściach, potem samice drążą korytarze do środka pestki i składają tam jedno
jajo. Larwy żerują we wnętrzu pestki, a potem przepoczwarczają się. Pod koniec
lipca osobniki dorosłe wydostają się na zewnątrz przez otwór wygryziony w
pestce. Przez krótki czas żerują na liściach, a następnie we wrześniu schodzą
do kryjówek zimowych.
Szkodliwość: Na młodych zawiązkach owoców widoczne są nakłucia zrobione przez samice. W okresie dojrzewania owoców chrząszcze, wychodząc z pestek, uszkadzają miąższ i skórkę.Uszkodzone owoce gniją.
Próg zagrożenia: Pod koniec kwitnienia – 5 chrząszczy strząśniętych z 35 gałęzi.
Owocnice: owocnica żółtoroga (Hoplocampa minuta Christ.), owocnica jasna (Hoplocampa flava L.)
Rząd: błonkówki (Hymenoptera), rodzina: pilarzowate (Tenthredinidae)
Rośliny żywicielskie: Śliwy, wiśnie, czereśnie, tarnina
Opis:
Owocnica żółtoroga jest błonkówką długości około 5 mm, o czarnym ciele i
żółtobrunatnych odnóżach. W przypadku samców żółte są także czułki. Larwy białe
z brązową, potem pomarańczową głową, długości ok. 9 mm. Posiadają 10 par nóg.
Jaja białawe, nerkowate, długości 0,6 mm. Poczwarka biała w brązowym kokonie,
długości ok. 6 mm. Owocnica jasna jest nieco jaśniejsza
i mniejsza od żółtorogiej. Jej ciało jest barwy żółto-pomarańczowej.
Biologia: Larwy
zimują w kokonach, w glebie. Część larw pozostaje w glebie w stanie diapauzy do
następnego roku. Przepoczwarczają się wiosną, a osobniki dorosłe wylatują w II
połowie IV (tuż przed fazą białego pąka u śliw). Składanie jaj (w płytkie
nacięcia na działkach kielicha) rozpoczyna się przed kwitnieniem
najwcześniejszych odmian i trwa aż do końca IV. Wyląg larw rozpoczyna się ok.
połowy V, kilka dni po zakończonym kwitnieniu wczesnych odmian, a kończy się w
okresie pękania zasychających kielichów na rosnących zawiązkach śliw. Larwy
wgryzają się do zawiązków owocowych i zjadają ich wnętrze. Jedna larwa niszczy
od 2 do 4 zawiązków. Dojrzałe larwy opadają wraz
z zawiązkami na ziemię, a następnie wychodzą z nich, zagrzebują się w glebie i
zimują.
Szkodliwość: Larwy żerują wewnątrz zawiązków owoców i powodują ich opadanie. W sadach, w których nie zwalcza się tego szkodnika, jego liczebność wzrasta z roku na rok, a wtedy może dojść do całkowitego zniszczenia plonu.
Próg zwalczania: 80 owadów dorosłych na 1 pułapkę odłowionych do końca kwitnienia.